Levent Erden’in Serdar Kuzuloğlu ve Ravi Singh’le yaptığı muhteşem keyifli oturumda da söylediği gibi, Türkiye’de artık siyasi iletişim ile ilgili bir zirve yapılıyor olması bile çok iyi bir gelişme. Ravi Singh’in “Dijitale hakim olan sandığa hakim olur” konuşmasında vurguladığı gibi, seçmenlerin katıldıkları politikacıları retweet, katılmadıklarını mention ederek her türlü fikirlerini belirttikleri bir dünyada yaşıyoruz. Sosyal medyada adeta demokrasinin ilk doğduğu zamanlarda halkın meydanda tartıştığı Atina’mızı kuruyoruz. Evet, herkesin bireysel mesajları tek tek duyulmuyor ama binler, milyonlar olarak o an, o tweette beraber bir ses çıkarıyoruz. Bu sese artık geleneksel medya da duyarsız kalamıyor ve haberler sosyal medyadan besleniyor. Peki ya bu iş nereye gidiyor, ne kadar doğru yönetiliyor?
Türkiye’de Twitter: Anti Kahramanlık Üzerinden Bir Siyasi Pazarlama Masalı
Dünya örneklerini, gazetecilerden[i] medyada bu işin Türkiye’de nasıl yavaş yavaş olgunlaşmaya başladığını dinlerken sorguluyorsunuz peki bizim siyasiler Twitter’ı nasıl kullanıyor diye. Aslında bunu detaylı bir şekilde analiz etmek oldukça zaman isteyen bir iş. Ben işin “magazinel” tarafından gidip sabun köpüğü analizimi yaptım, buradan buyrun…
En Popüler Troll: Gökçek
“Belediyenin önündeki fıskiyeyi kim kırdı?” FıŞkiyeyi kim kırdı bilinmez ama Gökçek,Twitter’ın şifresini böyle kırdı. Sonra, seçmenlere kınalar mı göndermedi Twitter’dan, belediye çalışanına seni kovarım diye höt mü çekmedi… Yeri geldi kaybettiğimiz olimpiyatlar için başbakanı kutladı, yeri geldi “herkezi” Türkçe olimpiyatlarına davet etti…
Bunları yapan adam, Twitter topraklarımıza gelmeden önce yerel seçim öncesi Murat Karayalçın’a karşı yarışırken başkentte dev reklam panolarına “Gökçek gidecek, sol gelecek” yazdırmış adam. Gelenekselden dijital pazarlamaya geçiş böyle olur azizim…
Kazara Meşhur: Valimutlu
Kaç kişi biliyordu İstanbul valisinin ismini Gezi tweetlerinden önce? Hüseyin Avni Mutlu bile diyemiyorum, o bizim yüreklerimizin Valimutlu’su. Ortalıkta kıyamet kopsa onun dünyasında güller açıyor. Valimutlu, eski politikacıların, bir de düşünce çocuğu ağlamasın diye birşey olmamış gibi davranan “Yok birşey canımcı” annelerin tekniğini 2013’te kullanmaya kalkınca olmuyor ve attığı her tweette en güzel cevabı kim hemen yapıştıracak diye yarışa girilen bir fenomen haline geliyor.
Ben Yapmadım Miki Yaptı: Egeboy
Egemen Bağış, nevi şahsına münhasır bir kişilik… Olmayacak yerde yaptığı olmayacak espriler bir yana, sözlüğümüze yeni kelimeleri Twitter aracılığıyla kazandıran tek siyasetçimiz. “Ouokl” diyor, olmadı “Rö” diyor, ben yapmadım cebimde kalmış telefon dese de o cep nelere kadir; geliyor retweetler followerlar mentionlar.
İçimizden Bir Kaybeden: Mehmet Şimşek
Mahallenin (meclisin) çalışkan çocuğu @memetsimsek olduramayarak popüler olanlardan. Koskoca Maliye Bakanı, sosyal alemin önünde dünyaca ünlü ekonomi profesörü Dani Rodrik’ten çok fena ayar yiyor; büyük düşünür diye Harry Potter’ın büyücü hocasının özlü sözünü paylaşıyor; komada olan Berkin Elvan için şen şakrak okula gitme önerisi yapıyor. Olmuyor, olmuyor…
Çare: Sosyalgül!
Bu PR fırtınasından kaçmak mümkün değil! Televizyonda Sarıgül, reklam panolarında Sarıgül ve yeni kitabı, hoop bakınız işte orada Ayşe Arman’la pozu, e haliyle sosyal medyada Sarıgül… Üstelik sadece Twitter’da da değil, Instagram ve Foursquare’da olduğu gibi yakında, umuyoruz, Vine’da da boy gösterecek.
Polemikvari bir tavırla aynı Sarıgül’ün isminin İstanbul’u “Çare Sarıgül” duvar yazılarıyla süslediğini de hatırlatayım. Gökçek’in hatırlayamadığımız kadar uzun süreli hükümdarlığından sebep, adım adım kullandığı geleneksel ve dijital taktikler, CHP’nin yeni yıldız çocuğu Sarıgül’de kombine halde vuku buldu!
Amerikalı politikacılar sosyal medyadaki stratejilerini kullandıklarını her kelimeyi cımbızla seçerek planlayadursunlar, biz cin Türkler yine kendimize has yöntemlerimizi bulduk. Kah trollük yaparak, kah gerekirse ayar yiyerek, kah tam da bir siyasetçi ciddiyetine yakışır şekilde aday olduğumuz “mekanda” check in yaparak anti-kahramanlık üzerinden popülariteyi tavan yaptırdık!
Şu önümüzdeki resme bir bakın da bir düşünün… Şanslı vatandaşlarız vesselam… Kimin bizim kadar fenomen siyasetçisi var!

[i] Seçmenlerin İknası Süreci ve Medya; Eyüp Can Sağlık, Mahmut Övür, Koray Çalışkan, Aslı, Serdar Turgut
http://blog.radikal.com.tr//turkiye-gundemi/sari-fenomen-ak-fenomenlere-karsi-39512