Pera Palace’ta heyecan verici bir sergi

Kent belleğinde yer eden mekanlara özgü çağdaş sanat sergileri düzenleyen bağımsız sanat inisiyatifi DAS Art Project.’in ikinci sergisi Pera Palace Hotel Jumeirah’da gerçekleşecek. 19. yüzyılın sonlarında faaliyete geçen, tüm Türkiye tarihine tanıklık eden Pera Palace Hotel Jumeirah’ın 125. yılını da taçlandırarak, balo salonu ve otel odalarına yayılan sergi 15 – 17 Mart tarihlerinde ziyaret edilebilecek.

Latince “Cadere” (düşmek) fiilinden türeyen dekadans bir toplumun, halkın veya iktidarın değer ve mekanizmalarındaki bozulmayı ifade eder.

19. Yüzyıl sonlarında sembolizmin öncülerine edebiyatı soysuzlaştırdıkları ima edilerek; toplumsal ve sanatsal düzenin dışına çıkmayı amaçlayan bir gruba “dekadan” denilerek saldırılır.

 Adolf Hitler, kendi yarattığı “Führer” (Lider) makamına geçtiğinde 20’ler Berlin’inde oluşan yeni kültürü “dekadan” olarak adlandırır ve Naziler tarafından 1937’de yozlaşmış olarak nitelenen 650 kadar esere el konulur ve bu eserler “Die Ausstellung “Entartete Kunst” (Yozlaşmış Sanat Sergisi) adıyla sergilenir.

Rousseau’ya göre ise dekadans doğanın ve kültürün karşıtıdır, uygarlık dekadanstır, insanı doğal bir yaşam sürmekten alıkoyar.

Ballard’a göre ise ayrıntılı ölü gömme adetleri, dekadansın kesin bir işaretidir. Peki ya ölüleri artık sayamadığımızda neredeyizdir? Bir taraf için çöküş anlamına gelen şeyin diğer bir bakış açısında ilerleme olarak algılandığı Leviathan’larımızda, gerçekten kötüye gittiğimizi nasıl kanıtlayabiliriz?

Ozan Atalan_Kabul

Şark Ekspresi, Paris-İstanbul seferlerine başladığında İstanbul’da batılı misafirlerin standartlarına cevap verebilecek bir otel yoktur ve ekspresin o dönemki sahibi Pera Palas’ı kurarak, İstanbul’da liberal ekonominin ilk tohumlarını atar. Bu otelle birlikte gezginler, ülke gerçeklerine maruz kalmadan, evlerinde gibi hissederek oryantalizmden bahsedebileceklerdir. Osmanlı Sarayları dışında elektiriğin ilk kez verildiği bina, Türkiye modernizminin ve batılaşmasının birincil figürlerinden biri olarak karanlık sokakları aydınlatır, Pera bölgesinde ışıklı silüeti belirir; balo salonu ülkenin ilk resim sergisine, ilk defilesine, sayısız davete ev sahipliği yapar. Tarihi boyunca bir imparatorluğun çöküşüne, yeni bir ülkenin kuruluşuna ve bu yeni cumhuriyetin geçirdiği tüm süreçlere tanıklık eden Pera Palas, hem misafirlerinin çehreleri hem yönetimi değişirken, otel kimliğini sürdürür. Palas, önceki yüzyıldan gelip geçen yazarları, first ladyleri, imparatorları, yönetmenleri, başkanları, ajanları, dansçıları ve oyuncuları çatısı altında toplarken bir yandan da hikayesini zenginleştirerek etkileşimli bir sahne sunar. Pera Palas’ın misafir ettiği “kült” isimler, bu isimlerin “eserleri” ve mekanın kendi geçmişinden yola çıkılarak, bu ihtişamlı yapıda, bugünün dekadansı sorgulanacak.

Farklı disiplinlerde üretim gerçekleştiren sanatçılarla bir araya gelerek faaliyetlerini sürdüren “DAS Art Project.” ile  Pera Palace’ın özel bir iş birliğinin sonucunda ortaya çıkan serginin teması ise bir toplumun, halkın veya yönetimin değer ve mekanizmalarındaki bozulmayı ifade eden tam Türkçe’si “düşkünleşmek” olan “Dekadans” terimi.

Koral Sagular- isimsiz

Pera Palas’ın tarihinden yola çıkan sergi

DAS Art Project, Pera Palace’ın kült konuklarından yola çıkarak hazırladığı kürasyonda, konuk listesindeki isimleri, Pera Palace’ın kendi hikayesiyle birlikte günümüz çöküşüne paralellikler taşıyacak şekilde eledi. Sergi sanatçıları Ozan Atalan, Burak Ayazoğlu, Ünal Bostancı, Aycesu Duran, Beril Gülcan, Onur Karaoğlu, Hakan Kırdar, Muhittincan, Öner Taylan Öztürk, Koral Sagular, Sena bu referanslardan yola çıkarak yeni üretimler gerçekleştirdiler. Performans, video, heykel, yerleştirme, yağlı boya ve fotoğraf gibi farklı disiplinlerde çalışan sanatçılar Knut Hamsun, Ernest Hemingway, Agatha Christie, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Mata Hari, Misbah Muhayyeş, Zsa Zsa Gabor gibi kült isimlerden yola çıkarak günümüz dekadansını inceleyecekler.

Ayçesu Duran- Manzaralı Oda

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s