Cerebral Palsy (CP), duruşu ve hareketleri etkileyen bir fiziksel engellilik durumudur. Doğum öncesi, sırası ve bebeğin 3 yaşa kadar olan yaşamında, beyin/beyinciğin bir bölümünün hasar alması sonucu meydana gelir.
Tüm dünyada çocuklukta en yaygın görülen fiziksel engellilik halidir.Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılında açıkladığı rakamlara göre dünya genelinde 17 milyon Cerebral Palsy’li insan olduğu bilinmektedir.
CP’nin 4 Farklı Çeşidi Vardır:
Spastik: En yaygın görülen çeşittir. Kaslar sertleşmiş ve sıkı haldedir. Motor Kortekste oluşan zedelenme sonucu ortaya çıkmaktadır.
Ataksik: Titrek hareketler sonucu karakterize edilmiştir. Kişinin pozisyon hissini (propriyosepsiyon) ve dengesini etkilemektedir. Beyincik zedelenmesinden kaynaklanmaktadır.
Diskinetik: İstemsiz hareketler sonucu karakterize edilmiştir. Bazal Ganglionda oluşan zedelenmeden kaynaklanmaktadır.
Karışık Tip: Yukarıdaki 3 tipin bir arada görüldüğü durumdur.
CP ilerleyici değildir. Beyin ve beyinciğin hasar görmemiş bölümleriyle yapılacak olan özel eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları ile iyileşme sağlanabilir.
CP’ye Eşlik Eden Durumlar:
Beynin dört ana işlevi vardır: Hareket, biliş, duygu ve otonom sinir sistemi. Beynin hareket sistemlerinin bozulması kişinin herhangi bir travma geçirdiğini gösterir. Örneğin beynin oksijensiz kalması, beyin kanaması, beyin damar tıkanması gibi sorunlar bazen dar ve bazen de geniş alanda gerçekleşebilir.
Beyin, elektrik ve biyokimyasal maddeler ile çalışmaktadır. Bu nedenle beyin elektriği bozulursa CP’ye epilepsi de eşlik edebilir.
Hareketi sağlayan alanların komşu alanlarında veya birleştirici yollarda sorun oluşmuşsa, o sorunun bulunduğu alan veya yollar ile ilgili işlevlerde de aksamalar olabilir. Görme problemleri, öğrenme sorunları, dikkat ve algılama problemleri, konuşma ve duygu bozuklukları, davranış farklılıkları, sosyal ilişkilerde sorunlar, iç organların çalışmaları ve bağışıklık sisteminin çalışmalarında aksamalar gibi sorunlar eşlik edebilir.
* Spastik Çocuklar Aile Rehberi, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu ve Türk Spastik Çocuklar Derneği, 1995
Daha fazla bilgi için: Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı