Contemporary Istanbul, 15. İstanbul Bienali ve hangisine yetişeceğimizi bilemediğimiz bir sürü güzel serginin ardından, şimdi de tiyatro sezonu hızlı bir giriş yaptı.
Tiyatrolar sonbahar döneminde perdelerini tekrar açarken halen devam etmekte olan Kadıköy Tiyatro Şenliği ve Kasım ayında başlayacak olan 21. İstanbul Tiyatro Festivali sezonu tırmandıran ve tiyatroseverlere birçok güzel seçenek sunacak olan iki etkinlik olacak.
2. Kadıköy Tiyatro Şenliği
Kadıköy Tiyatroları Platformu, “Sezon Uzun, Şenlik Kısa” sloganıyla ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle 1-15 Ekim arasında 2. Kadıköy Tiyatro Şenliği’ni düzenliyor. 15 gün boyunca toplam 16 sahnede, 24 oyun ve 3 atölye ile tüm tiyatroseverleri çağıran şenliğin en güzel haberi de aralarında normalde çok daha pahalı olan olan tüm biletlerin 25TL olması!
Program ve daha fazla bilgi için: http://www.kadikoytiyatrolari.com/sezon-uzun-senlik-kisa/
İKSV 21. İstanbul Tiyatro Festivali
İlk kez 1989 yılında gerçekleştirilen, yerli ve yabancı tiyatro, dans ve performans topluluklarının izleyiciyle buluştuğu uluslararası bir etkinlik olan İstanbul Tiyatro Festivali, bu sene 13-26 Kasım tarihleri arasında, zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşacak.
“Tiyatro bağımsızlık yapar” şahane sloganıyla yola çıkan 21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yurtdışından 6, Türkiye’den 13 olmak üzere 19 tiyatro dans ve performans topluluğunun 55 gösterisinin yanı sıra yan etkinlikler programında bulunan okuma tiyatrosu, söyleşi ve kitap tanıtımları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Festivalin Yan Etkinlikleri
Antik Yunan tiyatrosunun yaşayan efsanesi, Attis Tiyatrosu’nun kurucusu ve yönetmen Theodoros Terzopoulos, Dionysos’un Dönüşü kitabının da tanıtılacağı bir söyleşi ve Küreselleşme Çağında Oyuncu başlıklı panelde izleyiciyle bir araya gelecek. Yönetmenin festival kapsamında sahnelenecek ve bir üçlemenin son halkası olan Bir Daha eserinin ilk oyunları olan Alarme ve Amor’nun beyazperde gösterimleri de yapılacak.
Yan etkinlikler kapsamında İsveçli yönetmen ve oyun yazarı Mattias Andersson tarafından kaleme alınan İyi Davranışlar’ın okunacağı, Yiğit Özşener yönetmenliğinde bir okuma tiyatrosu ve ardından yazarın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. Yan etkinlikler programında ayrıca dans ve performans sanatçısı Tuğçe Tuna ve İsveçli yönetmen, dramaturg ve müzisyen Johan Petri ve Türkiye Eleştirmenler Birliği işbirliğinde birer atölye çalışması, Festivalin onur ödülü sahibi Angelin Preljocaj’ın çağdaş yorumu ile sahneye koyduğu Blanche Neige’in ve Oliver Assayas tarafından Preljocaj yapıtı Eldorado’nun prova sürecinde çekilen belgesel Eldorado/Preljocaj’ın gösterimleri, Studio Oyuncuları’nın kurucusu ve çok sayıda başarılı oyuncunun “hoca”sı Şahika Tekand’dan bir ustalık sınıfı ve “Türkiye ve Avrupa’da Çocuklar İçin Kültür ve Sanat” başlıklı bir söyleşi yer alıyor.
Bilet satışları dün itibariyle başlayan festivalin pek güzel bir kataloğu var. İnternetten daha fazla bilgiye ulaşmak için: http://tiyatro.iksv.org/tr