Bu sene bir değişiklik yapılarak Kasım ayı yerine 15. İstanbul Bienali ile aynı hafta açılacak olan Contemporary Istanbul‘un önizlemesi 13 Eylül’de yapılacak.
14-17 Eylül 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 12. kez gerçekleşecek olan Contemporary Istanbul’da 42’si yabancı, toplam 73 galeri ile yaklaşık bin 500 sanat eseri sanatseverler ile buluşacak.

Ali Alışır’ın CI 17’de göreceğimiz yeni serisi
Fuarın en sevdiğimiz bölümlerinden Plugin yeni medya bölümü, Natura Nova başlıklı özel bir sergi ile karşımıza çıkacak. Fuarın tartışma ve konuşma serisi CI Dialogues, 14 Eylül Perşembe ve 15 Eylül Cuma günleri “Hareket” konusunu sanatsal bakış açısıyla ele alacak.
Bir güzel haber de, geçen sene oldukça sevilen, Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçtiği eserlerin sergilendiği Collectors’ Stories bölümünün bu sene elimize Collectors’ Stories Kitabı olarak geçecek olması.
CI’da bu sene bir ilk: Park alanında heykel sergisi
Sanatçılar Parkı’nda gerçekleştirilecek olan Beşinci Element heykel sergisinin küratörlüğünü Prof. Hasan Bülent Kahraman üstleniyor. Şişli Belediyesi’nin destekleri ile birlikle İstanbul’da bir park alanında ilk defa gerçekleşecek olan Çağdaş heykel sergisinin katılımcı arasında Erdağ Aksel, Fabian Marcaccio, Genco Gülan, Günnür Özsoy, Jan Fabre, Jannis Kounellis, Johan Tahon, Magdalena Abakanowicz, Osman Dinç, Tony Cragg ve Yaşam Şaşmazer bulunuyor.

Fuara 2 gün kala, küçük bir hazırlık olarak son 3 yılda neler öne çıkmıştı, bir göz atalım:
Contemporary Istanbul 2016: Fuar basma skandalı ve kuyruğu bitmeyen Collectors’ Stories bölümü

“Dün fuarın halka açılmasıyla hareketlenen sosyal medyada, fuarda olduğunu takip ettiğim hesapların Instagram hikayelerinde kavga görüntüleri görmeye başladım. Fuar da pek tabii ülkenin şartlarına uyum sağlamış ve Erbakan Vakfı üyesi olduklarını iddia eden 20 kişilik bir grup tarafından basılmıştı. Bu aralar elimizde olmadan alıştığımız bir durum olarak yine birilerinin aşırı hassas milli değerleriyle oynanmış, II. Abdülhamid’i aşağıladığı gerekçesiyle Ali Elmacı‘nın heykelinin bulunduğu Şilili galeri Isabel Croxatto‘nun standı, heykelin kaldırılması fetva edilerek basılmıştı. Ülkede sanatla ilgilenen (maalesef) bu kadar az insan varken, bütün eserler çarşaf çarşaf gazetelerde yer almadığı, ilgiden kapılarda kuyruklar olmadığı halde nasıl oluyor da “Sanat fuarı varmış ve orada milli değerlerimizi hoplatacak heykel varmış,” haberi alınıp galeyana geliniyor da fuar basılıyor, akıl almıyor.”

“Collectors’ Stories, Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaș sanat koleksiyonundan 120 eseri ilk kez bir araya getiriyor. Bizim gibi maaşlı çalışanlara da eserleri izlemenin tadını çıkarmak ve “Benim koleksiyonumda bu olurdu!” diye hülyalara dalmak kalıyor…
Eserlerin yanında koleksiyoncuların o eseri neden, nasıl almaya karar verdikleri ve/veya neden sevdiklerini anlattıkları yazılar ayrı bir hoşluk katmış projeye.”
Her şeye rağmen 2016’da da Contemporary Istanbul!: https://irmakozer.com/2016/11/04/her-seye-ragmen-2016da-da-contemporary-istanbul/
Contemporary Istanbul 2015: İran esintileri ve Plugin’in dehaları
“…çağdaş İran sanatı örneklerinin sergileneceği Contemporary Tehran ile Uzakdoğu’nun özgün ve çağdaş sanat eserlerinin yer alacağı Australia China Art Foundation’a ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda dünya sanat piyasasında da hızlı bir yükselişte olan İran sanatının İstanbul’a gelmesi, İstanbul için önemli bir gelişme. Türkiyeli ziyaretçiler olarak tanıdık olduğumuz minyatürlerin çağdaş yorumlamalarından, IŞİD’in yıktığı heykelleri farklı teknolojik materyaller kullanarak yeniden üreten Morehshin Allahyari’nin eserlerine kadar farklı ve ilginç işleri Harbiye’deki fuar alanında görebileceğiz.”

“Kendin-yap akımına dayalı üretim pratikleri, atık ve boşa harcanan malzemelerin yeniden kullanımı ve mutasyona neden olan etkileşim ilişkilerini kapsayan Plugin’de en dikkat çekici iş, Onur Sönmez’in mantar-makine ilişkisini araştırdığı Franz işi. Basit bir elektronik düzenek olan Franz, elektronik ama fedakar. Mantar yetişmesi için ortama nem veren Franz, emek verdiği mantarlar yetiştikten bir süre sonra nemden ölecek…”
Contemporary Istanbul 2015: Yeni Deneyimler ve Sosyal Medya Aşkına!:
Contemporary Istanbul 2014: Çin’de yeni ufuklar ve herkesin sanata ulaşabilmesi için CI Editions
“Fuarın bu seneye özel bölümü olan New Horizons-Yeni Ufuklar bölümündeki Çin video sanatının görüleceği “Now You See” sergisinde Cheng Rang’in işi de tanıtımlarda çok gördüğüm ve özellikle görülmesi gerektiğini düşündüğüm işlerden.”

“Contemporary Istanbul’a özel bir girişim olan CI Editions, seçili eserleri geniş bir kitleye dağıtmak, yeni koleksiyoner ve sanatseverin kalbini kazanmak da önemli bir amaç olarak görülmekte. Baskı (oyma, litografi, serigrafi baskı, dijital baskı) sanatçı kitabı, fotoğraf, video, heykel/obje, neon, ses ve diğer medyalarda limitli şekilde üretilen edisyonlar, orijinal sanat eserlerine göre daha ulaşılabilir fiyatta oldukları için birçok sanat severi mutlu edecek gibi.”
Contemporary Istanbul 2014: Favoriler ve Gezme Taktikleri:

Contemporary Istanbul 2017’yi ziyaret için:
13 Eylül 2017 / Önizleme (sadece davetliler)
14-17 Eylül 2017 / Genel Ziyaret (herkese açık)
Ziyaret gün ve saatleri
14-15 Eylül 2017 – Saat: 12:00 – 20:00
16 Eylül 2017 – Saat: 11:00 – 20:00
17 Eylül 2017 – Saat: 11:00 – 19:00
Bilet ücretleri:
Haftaiçi (Perşembe – Cuma)
Tam – 50,00 TL
Öğrenci* – 30,00 TL
Haftasonu (Cumartesi – Pazar)
Tam – 55,00 TL
Öğrenci* – 35,00 TL