Sakin bir yazın ardından bu hafta sanatseverler olarak gerçekten çok hızlı bir haftaya girdik! Her yerde onlarca sergi açılışı haberleri; Bienal açılışı ve ARTINTERNATIONAL’ın aynı haftasonuna denk gelmesi derken sergilere haftaya gitsem hayatta olmazmış, bütün dünyadan geride kalacakmışım gibi bir hissiayata kapıldım. 1 Eylül günü sadece benim takip edebildiğim 13 sergi açılışı vardı! Derin bir nefis alarak başladığımız haftada sonunda bu seneki şahaneleri merak edilen ARTINTERNATIONAL’ın basına açıldığı Cuma gününe gelebildik.

Bu sene fuar direktörlüğünü Dyala, Nusseibeh, artistik direktörlüğünü Stephane Ackermann’ın yaptığı fuara, 12’si Türkiye’den tanınmış galeriler ve 15’i fuarın odak ülkesi olan İspanya’dan galeriler olmak üzere 27 ülkeden 88 galeri ve 400’ün üzerinde sanatçı katılıyor. Cumartesi-Pazar fuarı gezmeye devam edecekler için bahsedeceğim fuarın ilk gün izlenimleri, “önünde en çok durulan”, “en çok Instagram’lanan” işleri, bu büyük geziyi planlamayı bir parça da olsa kolaylaştırır umarım.
Fuara giriş: By The Waterside
Geçen sene gidenler hatırlayacaktır; oldukça soğuk ve yağmurlu bir hafta sonuna denk gelmişti ARTINTERNATIONAL. Haliç’in soğuk soğuk esen rüzgarlarında By The Waterside kapsamında, kongre merkezinin dışarısına konumlanmış işlerin tadını tam da çıkaramamıştık. Bu sene güzel hava bizlere neyseki daha keyifli bir deneyim sunuyor.
Bu yıl içinde işlerini Galeri Zilberman’da Synesthesia’da gördüğümüz etkileyici işlerini gördüğümüz Guido Casaretto ve Walid Siti, Galerist’in sanatçısı Şakir Gökçebağ ve Dirimart’ın sanatçısı Ichwan Noor gibi tanıdığımız işlerin yanında yabancı galerilerin sanatçıları dahil 10 iş bulunuyor.
Kişisel favorim, Haliç Kongre Merkezi’nin içerisindeki işlerini de beğendiğim Sarıev Contemporary’den Rada Boukava ve Galerist’teki sergisinden de sanırım etkilendiğim için iltimas geçtiğim Şakir Gökçebağ. En çok ilgi gören, benim de sevdiğim iş ise top haline gelmiş Volkswagen işi ile Ichwan Noor.

Ichwan Noor

Şakir Gökçebağ

Rada Boukova
ARTINTERNATIONAL’da hangi sanatçılar var?
Popülerler
ARTINTERNATIONAL, bu sene de sanat dünyasının popüler isimlerini Türk sanatseverler ile buluşturuyor. Bu ara Dismaland projesi ile ortalığı ayağa kaldıran Banksy, son yılların favori isimlerinden Yayoi Kusama, bu yıl içinde Pera Müzesi’nde ilk kez görme şansına ulaştığımız Grayson Perry, David Hockney, yine Pera Müzesi’nde gördüğümüz Andy Warhol, Sabancı Müzesi’nin eski konuğu Miró ve İstanbul 74’ün eski konuğu Robert Montgomery sanat dünyasını takip edenleri çok iyi bildiği isimler.

Banksy

Grayson Perry

Peter Burke

Andy Warhol
Türk ünlülerden ise, olmazsa olmaz Taner Ceylan’ın yanı sıra, fuarda işlerinin yanında performansı da bulunan Hera Büyüktaşçıyan, :mentalKLINIK, Nilbar Güreş, Servet Koçyiğit ve Erdal Duman gibi isimler var.

Taner Ceylan

Erdal Duman
İki farklı galeride sergilenen Yayoi Kusama’nın özellikle Golden Shoes işi, kişisel hayranlığımın doruklara çıktığı, muhteşem hikayeler yaratan Grayson Perry, bu sene fuarın yıldızlarından olan Erdal Duman ve Servet Koçyiğit’in fotoğrafları görmeden geçmemeniz gerekenlerden.

Yayoi Kusama
Popüler işleri görmek istiyorum, parça parça çok karışık, kısa yoldan hangi galeri kaçmaz derseniz; en popüler, en ağır topları Andipa ve Victoria Miro taşıyor.
İlgi Çekenler
Yukarıda saydığım, önceden konuşulan, beklenen işler dışında fuarda en çok ilgi gören işler; Loris Cecchini’nin işi, halısını da :mentalKLINIK’in tasarladığı renkli ve eğlenceli görüntüsüyle Louise Alexander Gallery’nin tamamı, Jorge Mayet’in havada asılı ağaçları, Anila Quayyum Agha’nın artistik gölgeler saçan ışıklı kübü ve Enrique Marty’nin heykelleri en çok ilgi çeken, fotoğraflanan işler.
Loris Cecchini

:mentalKLINIK

Jorge Mayet

Anila Quayyum Agha

Enrique Marty
Bunların dışında, son zamanlar gerileyen ahlak anlayışımıza aykırı olsa da geçen senenin yıldızlarından Liu Bolin’i ağırlayan ve genel olarak başarılı bir standı olan Gallery Paris-Beijing’deki Ren Hang fotoğrafları, Marina Vargas’ın kendi derdini kendi anlatan elleri, Larissa Fasler’in Gezi dönemi Taksim’i çizdiğini düşündüğümüz Taksim haritası, sosyal medyada fotoğrafları bol bol paylaşılan Maria Friberg’in çocuk fotoğrafları, Burçak Bingöl’ün düşen vazoları ve Enrique Marty’nin Rönesans resimlerini eğlenceli yeniden yorumlaması da tavsiyelerim arasında.

Ren Hang

Larissa Fasler

Maria Friberg

Burçak Bingöl
Artistik programdan ilgi çekenler
Bu sene fuarın Artistik Direktörü Stephane Ackermann, performans, yerleştirme ve müdahalelerden oluşan bir seçki hazırladı. Seçkiden çıkan işler ile ilgili gelişmelerin fuarın Artsy’den de takip edebilirsiniz.
Benim özellikle ilgimi çeken bir etkinlik, bağımsız sanat inisiyatiflerini keşfedilmesi için tasarlanan “Avcı Toplayıcı” oyunu oldu. Avcı Toplayıcı, fuar izleyicilerini kar amacı gütmeyen kurumları keşfetmeleri için şehre yayınlan bir oyuna davet ediyor. Oyunun başlangıç noktası, anlatıcı Francesco Gori, oyunu tanıtacak ve katılımcı kurumların nerede bulunabileceklerini gösteren bir haritayı sunuyor.

Peki ARTINTERNATIONAL bu coğrafyanın “the” Sanat Fuarı olabilecek mi?
Geçen sene ARTINTERNATIONAL’ı 20 binden fazla kişi ziyaret etti ve 1500’ü aşkın yabancı koleksiyoner ve sanat tüccarı, 26.500 milyon Euro’luk eser satın aldı. Bu başarılı rakamlara rağmen, dünyanın en iyi 10 sanat fuarından biri olma iddiası ile doğan ARTINTERNATIONAL’ın bazı yabancı mecralarda bu iddiasının boşa çıkacağı iddia edilmişti. Ünlü galerin ortalama işlerini getirdiği, fuarın 2 senedir aynı sanatçıları öne çıkararak kendini tekrarladığı (ki bu sene örneğin; yine Taner Ceylan, yine Patricia Piccinini, yine Liu Bolin, yine Slinkachu, yine Carlos Aires…) ve çok büyük isimler getirmediği konuşulmuştu. Bunların yanında, Türk koleksiyonerlerin biraz daha “dekoratif” işler tercih ettikleri ve yurtdışında da çok da yoğun ilgi görmeyen belli Türk sanatçıları göklere çıkararak tüm eserlerini aldıkları da doğru eleştirilerden.
Eleştirilere rağmen henüz 3. yılında olan ve özellikle çağdaş sanat ortamının yeni geliştiği ve büyüdüğü bir ülkede yapılan bu fuarın başarılarını göz ardı etmek mümkün değil. Her zaman eksikler olacaktır, gönüller tabii ki Koons da görmek ister ama ARTINTERNATIONAL’ın geleceğine inancımız tam ve bir gün Koons da bizi görecek!
İyi gezmeler!
Not: Bu kadar çok işi ben nasıl kendi gezeceğim diyorsanız, Artwalk Istanbul’un fuar turlarına göz atabilirsiniz.
Fuar ile ilgili daha fazla bilgi için: http://www.artinternational-istanbul.com/anasayfa